Thursday, August 12, 2010

GASTRIK? PUASA?

PENGENALAN

Gastrik ialah pembengkakan atau peradangan selaput perut di kawasan permukaan perut. Pembengkakan yang timbul akibat daripada tindak balas setempat menyebabkan seseorang itu mendapat gastritis atau lebih dikenali sebagai GASTRIK.



BAGAIMANA IA TERJADI???

Perut adalah kawasan yang mengeluarkan rembesan asid yang kuat dan pepsin yang berfungsi untuk menghancur atau menghadam bahan-bahan makanan. Kadangkala asid dan pepsin ini yang sepatutnya bertindak atau menghadam ke atas makanan seperti daging sebaliknya merosakkan permukaan perut dengan cara menghadamkan atau mencerna permukaan perut yang juga merupakan daging. Apabila permukaan perut terhakis, asid akan menembusi lapisan pertahanan perut dan mengakibatkan hakisan atau kecederaan yang mana ia membesar dan akhirnya menjadi ulser.

















PUNCA GASTRIK

Terdapat banyak punca yang mampu menyebabkan gastrik

1.
MEROKOK
2. Meminum minuman beralkohol
3. Jangkitan bakteria helicobacter pylori
4. Kegagalan organ tubuh seperti kegagalan buah pinggang, pernafasan, jangkitan septisemia dan pesakit tenat yang boleh mengakibatkan stress ulser.
5. Tabiat pemakanan yang tidak mengikut waktu.
6. Gaya hidup yang tertekan (stress)
7. Bahan-bahan kimia seperti ubat Non-Steroid Anti Inflammatory Drug (NSAIDs).
8. Tempoh matang gastrik ini akan dipercepatkan lagi sekiranya seseorang suka makan :
• Nenas
• Mee Segera
• Jeruk kering dan Basah
• Junk Food
• Minum minuman bergas / berkarbonat
• Makan makanan berangin seperti pisang nangka
• Ubi, cempedak
• Makan makanan terlalu pedas
• Makan sehingga tersangat kenyang
• Makan makanan bercuka


TANDA GASTRIK

1. Kerap sakit kepala – bahagian kanan kepala terutama apabila lewat makan atau perut kosong
2. Loya atau mual
3. Demam gastrik – lupa makan pagi, tengahari / malam
4. Sakit perut dan sendawa
5. Muntah – kadang-kadang berwarna kuning dan kadangkala ada darah beku bergumpal atau darah dalam muntah

RAWATAN

1. Mengikut disiplin waktu makan
2. minum air suam selepas makan dan jangan bersulam minim
3. Elakkan junk food, Jjeruk dan mee segera
4. elakkan makanan menyebabkan kembung perut atau banyak angin dan sendawa (ubi, pulut, keledek, kentang, pisang nangka, pisang tanduk, cempedak / nangka, rebung)
5. Elakkan minuman berkafein kecuali kopi Radix, minuman berkarbonat , minuman yang masam (orange, limau)
6. elakkan segala makanan mengandungi yeast seperti roti, donat, pau, piza dll
7. elakkan makan terlalu kenyang
8. elakkan cuka, makanan yang pedas
9. elakkan atau kurangkan daging dan ayam (sukar pencernaan)
10. Minum susu segar atau susu tepung full cream (bukan susu rendah lemak) –bukan semasa sakit

Tip Sepanjang Bulan Puasa

Mengambil berat tentang pemakanan semasa bersahur bukan hanya disebabkan oleh masalah gastrik tetapi kerana ia merupakan amalan yang disunatkan
Bersahur pada waktu menjelang imsak dan bukannya sebelum tidur
• Bersederhana semasa berbuka dan tidak mengambil makanan berlebihan kerana ini mungkin menyebabkan sebu hulu hati
• Mengelakkan makan sepanjang malam dan tidur dalam keadaan perut yang penuh. Keadaan ini hanya membebankan usus yang sepatutnya berehat semasa tidur. Oleh itu, makanlah antara tiga hingga empat jam sebelum tidur.
Elakkan tabiat terus tidur sebaik makan sahur kerana ia menimbulkan masalah pada sistem penghadaman.
• Ada sesetengah individu yang alah pada makanan tertentu seperti cuka dan rempah. Jadi, elakkannya.
• Begitu juga, elakkan makanan yang berlemak
• Sesetengah sayuran mengeluarkan banyak gas seperti brokoli, kubis dan kacang soya. Hindari makanan ini.
• Bersahur dengan makanan dan bukan sekadar minum air supaya dapat mengisi perut yang kosong.
Amalkan solat tarawih bagi memudahkan penghadaman makanan

No comments:

Post a Comment